matematykaszkolna.pl
schemat Bernoulliego Frost: Witam, mógłby ktoś wytłumaczyć mi schemat Bernoulliego? na tej stronie jest wytłumaczony na łatwym przykładzie. Chce się dowiedzieć jak go stosować na trudniejszych. Kiedy warto go stosować itp. Tutaj mam przykład zadania: Rzucamy n razy sześcienną kostką oblicz prawdopodobieństwo: B− parzysta liczba oczek wypadła więcej razy niż nieparzysta.
29 sty 09:33
Kacper: W internecie jest tego pełno. http://letsggl.it/?q=schemat+bernoulliego
29 sty 09:56
Frost: Biorę się za podany przeze mnie przykład Kacper mam nadzieje, że pomożesz. n− liczba rzutów.
 1 
p=

→prawdopodobieństwo sukcesu (wpadnięcie parzystej liczby oczek)
 2 
 1 
q=

→prawdopodobieństwo porażki (wypadnięcie nieparzystej liczby oczek)
 2 
Dobrze to określiłem? mam kłopot z określeniem liczby sukcesów (k) ale to zaraz. Trzeba rozdzielić ten przykład na 2 przypadki? Dla n nieparzystego i dla n parzystego?
29 sty 10:44
Kacper: Tak. Oczywiście proponuję zacząć od przypadków np n=4, n=5 i oblicz dla nich emotka
29 sty 11:00
Frost: dla n=4 k− liczba sukcesów czyli jak wypadnie nam większa liczba parzystych niż nieparzystych więc k=2

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias
 1 1 
P(A)=
*(

)2 *(

)2
  2 2 
dla n=5 k=3

nawias
5
nawias
nawias
3
nawias
 1 1 
P(A)=
*(

)2 *(

)3
  2 2 
Dobrze zapisałem?
29 sty 13:20
Frost: Moim zdaniem dobrze zrobiłem emotka
29 sty 14:15
Frost: Dla n nieparzystych
 n 1 
k=

+

2 2 
Dla n parzystych
 n 
k=

2 
29 sty 14:23
Frost: z pewnością dla Ciebie jest to elementarna matematyki, ale nie chce Twojej pomocy. Nie czas i miejsce na Twoje zbędne komentarze. Za nic mi nie płacą. Oferuję pomoc z dobrej i własnej woli.
29 sty 14:42
Frost: Poprawka:
 n 
dla n parzystych k=

+1
 2 
29 sty 14:49
Kacper: Co to za komentarz z 14:42?
29 sty 17:03
PW: Odnoszę wrażenie, że ktoś coś skasował, bo wypowiedź z 14:42 jest nieadekwatna do przebiegu dyskusji.
29 sty 17:07
Frost: Tak ktoś skasował swój post. Zadanie już zrobiłem
29 sty 17:55