granica
blade pojęcie: | | k | | k | |
mam taką granicę lim x→0+ x |
| to jest x do potęgi |
| |
| | 1+lnx | | 1+lnx | |
29 sty 09:28
john2: Może tak:
lim
x−>0+ x
k / (1 + lnx) =
= lim
x−>0+ e
k / (1 + lnx) * lnx = ...
| | k | | lnx | |
limx−>0+ |
| * lnx = limx−>0+ k |
| = H |
| | 1 + lnx | | 1 + lnx | |
lim
x−>0+ e
k / (1 + lnx) * lnx = ...
29 sty 10:29
blade pojęcie: no tak

wychodzi
a możesz mi jeszcze przypomnieć co sie robi jak jest
∞−
∞ ?
29 sty 11:10
john2: Hmm, to, zdaje się, zależy od przypadku.
Może być mnożenie przez sprzężenie, sprowadzanie do wspólnego mianownika, albo wspólny czynnik
przed nawias.
29 sty 11:15
john2: Albo po prostu doprowadzić do symbolu nieoznaczonego, kiedy możliwe będzie zastosowanie reguły.
29 sty 11:20
blade pojęcie: bo ma taką granicę lim x→+∞ (x*e1/x−1−x) czyli ∞−∞ i jak wyciągnę przed nawias x to mam 0*∞
i z tego co pamiętam to chyba to też był ten nieoznaczony
29 sty 11:24
john2: | | 1 | |
x(e1/x −1 − 1) = [∞( e0 − 1 − 1) ] = [∞( e−1 − 1) ] = [∞ * ( |
| − 1) ] = −∞ |
| | e | |
29 sty 11:33
john2: Jeśli miałeś na myśli e
1 / (x − 1) to istotnie jest symbol nieoznaczony. Wtedy x przed
| | 1 | |
nawiasem wrzucasz do mianownika w postaci |
| |
| | x | |
29 sty 12:10
blade pojęcie: tak o ten drugi mi chodziła
| | 0 | |
zrobiłam tak jak mówisz i wyszło |
| i liczyła z de'LHospitala i tu coś znowu pewnie źle |
| | 0 | |
| | | |
robie wyszł mi |
| i z tego znowu trzebaby było liczyć |
| | | |
de'LHospitsalem?
29 sty 12:47
john2: nie trzeba
| e1 / (x − 1) | | x2 | |
| * x2 = |
| * e1 / (x − 1) = |
| (x − 1)2 | | (x − 1)2 | |
29 sty 12:57
blade pojęcie: ok dziękuję

w końcu się udało
29 sty 13:03