matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
borys92:
Jak obliczyć taką granice lim log
3
(n+9) / log
3
n przy n dążącym do + nieskończoności
29 sty 08:03
john2:
Może tak:
log
3
(n + 9)
lim
n−>
∞
=
log
3
n
9
log
3
[ n(1 +
) ]
n
= lim
n−>
∞
=
log
3
n
9
log
3
n + log
3
(1 +
)
n
= lim
n−>
∞
=
log
3
n
log
3
n
9
log
3
(1 +
)
n
= lim
n−>
∞
[
+
] =...i teraz chyba już widać
log
3
n
log
3
n
29 sty 09:01