algebra
Klaudynaa: Rozwiąż równanie z 12x+17y=6 metoda kongurencji
29 sty 07:28
Kacper:
Takie jest polecenie?
29 sty 09:57
Janek191:
Raczej kongruencji
29 sty 10:34
Klaudia: No tak
29 sty 11:03
Kacper:
17y=6−12x |17−1
y=(6−12x)*(17−1)
Tylko tyle da się zrobić nie znając więcej szczegółów.
29 sty 11:05
Saizou :
albo o coś takiego chodziło
12x+17y=6 co jest równoważne kongruencji
12x+17y≡6 mod12
17y≡6 mod12
5y≡6 mod12
25y≡30 mod12
y≡6 mod12→∃k∊ℤ y=6+12k, wówczas
12x+17(6+12k)=6
12x+102+204k=6
12x=−96−204k
x=−8−17k
29 sty 18:33
29 sty 18:34
Saizou :
a to się nie dzieje w pierścieniu liczb całkowitych ?
29 sty 18:36
ICSP: domyślnie przyjmujemy zbiór liczb rzeczywistych.
29 sty 18:43
Saizou :
ale to chyba jednak w całkowitych, bo Kaludynaa jest na tej samej uczelni co ja
29 sty 18:54
ICSP: W treści zadania nie pojawiło się ani słowo całkowita, ani słowo diofantyczne

Czy od teraz każde równanie na forum będziesz rozwiązywał w liczbach całkowitych ?
29 sty 19:02
Saizou :
no nie, ale domyślam się z kim Klaudynaa ma zajęcia i zapewne chodziło (w tym przypadku) o
liczby całkowite, swoją drogą "Liczby całkowite pochodzą od Boga reszta jest dziełem
człowieka"
29 sty 22:47