zespolone
Dejnowi: Cześć mam problem z dwoma równaniami, gdybyście mogli jakoś podpowiedzieć albo coś byłbym
wdzięczny i to baaardzoo!
Wyznaczyć wszystkie liczby z, dla których:
z
4=(1+2j)
8
co tutaj trzeba zrobić?
| | (1+j)200 j102) | |
obliczyć Im( |
| |
| | (1+j√3)100) | |
29 sty 02:07
Dejnowi: To pierwsze zapewne de Moivre'a, ale nie wiem jak i co tutaj chcą ode mnie
29 sty 02:13
Dejnowi: Mógłby ktoś?
29 sty 15:42
J:
1) z4 = [(1+2i)2]4
29 sty 15:49
Dejnowi: i to wystarczy sobie ot tak po prostu?
29 sty 15:50
Mila:
Zastosuj wzór skróconego mnożenia do postaci z 15:49
z4 − [(1+2i)2]4=0
29 sty 16:02
Dejnowi: −3+4i
i to znów do kwadratu
−7−24 i
i to znow
−527+336 i
i to są moje wyniki?
29 sty 16:10
Dejnowi: Czy jednak robić to z Moivre'a?
29 sty 16:15
Mila:
⇔
(z2−[(1+2i)2]2)*(z2+[(1+2i)2]2)=0⇔
(z2−[(1+2i)2]2)=0 lub (z2+[(1+2i)2]2)=0⇔
(z−(1+2i)2)=0 lub (z+(1+2i)2)=0 lub (z2−i2[(1+2i)2]2)=0⇔
z=(1+2i)2 lub z=−(1+2i)2 lub (z−i*(1+2i)2)=0 lub (z+i*(1+2i)2)=0⇔
z=−3+4i lub z=3−4i lub z=i*(−3+4i) lub z=−i*(−3+4i) dokończ
29 sty 16:20
Mila:
Prościej , ( jeśli nie lubisz kwadratów)
z4−(−3+4i)4=0
(z2−(−3+4i)2)*((z2+(−3+4i)2)=0
(z−(−3+4i))*(z+(−3+4i))*(z2−i2(−3+4i)2)=0
dalej sam.
29 sty 16:24
Dejnowi: skąd to?
(z2−i2(−3+4i)2)=0
29 sty 16:33
Mila:
i2=−1
W ten sposób zmieniłam sumę na różnicę kwadratów.
1=−(−1)=−i2
29 sty 16:36
Dejnowi: Dziękuje

a to drugie zadanie?
29 sty 16:39
Mila:
i
102 =[(i
2)]
51=(−1)
51=−1
Wzór de Moivre'a.
| | (1+i)200 | |
(−1)* |
| |
| | (1+i √3)100 | |
|1+i|=
√2
|1+i
√3|=2
Spróbuj dalej sam.
29 sty 16:52
Dejnowi: Wychodzi mi
Dobrze?
29 sty 16:54
Mila:
Zgadza się.
Szybko to policzyłeś.
29 sty 16:55
Dejnowi: Bo zrobiłem na kartce szybciej to zadanie, ale myślałem, że moivra ma być tylko do 1 więc
skreśliłem wszystko
29 sty 16:56
Dejnowi: A mam takie zadanie jeszcze
(A−I)T (X−I)A−1BT=A
I wychodzi mi takie coś >>
X=((A−I)T)−1 A(BT)−1 A−I
Dobrze? bo nie jestem pewien co do przeniesienia tego z prawej strony X
29 sty 17:00