Funkcja kwadratowa
kaa: Rozwiąż nierówność |x2 − x| − |x − 5| ≤ 3
mam problem z pierwszym przedzialem, moze kto mi pomoc go wyznaczyc?
29 sty 00:18
PW: Zacznijmy od ostatniego: x ≥ 5

Temat niewłaściwy − to nie jest funkcja kwadratowa.
29 sty 00:33
Marcin: No a kiedy x
2−x≥0
29 sty 00:38
kaa: mam w repetytorium maturalny w dziale funkcja kwaratowa

robiłam tak
miejsca zerow 1 i 5 i przedziały
(−
∞,1) , <1,5) , <5,
∞)
dobrze?
29 sty 01:15
Gustlik:

Robisz tak: |x
2 − x| − |x − 5| ≤ 3
|x(x−1)|−|x−5|≤3
Miejsca zerowe modułów:
x=0, x=1 (pierwszy − f. kwadratowa − stąd znaki wyznaczyłem parabolą) i x=5 (drugi)
i teraz siatka znaków jak na rys.
1) (x
2−x)−(−x+5)≤3 i x€(−
∞, 0>
2) (−x
2+x)−(−x+5)≤3 i x€(0, 1)
3) (x
2−x)−(−x+5)≤3 i x€<1, 5)
4) (x
2−x)−(x−5)≤3 i x€<5, +
∞)
Rozwiąż każdą nierówność, rozwiązaniem każdego przypadku będzie część wspólna rozwiązania
nierówności i założenia. Potem wyznacz sumę tych przedziałów 1) U 2) U 3) U 4).
29 sty 01:34
kaa: @Gustlik jasno i czytelnie, bardzo dziekuje!
29 sty 18:18