proszę o rozwiązanie
Michał: oblicz na ile lat powinno się złożyć w banku 26000 aby przy rocznym oprocentowaniu
równym 4% i półrocznej kapitalizacji odsetek 5072,41zł
wynik to 4,5 roku
wiem że trzeba skorzystać ze wzoru procentu składanego ale nie mam takiego wyniku
28 sty 23:03
Szimin: Skoro oprocentowanie to 4% w skali roku a okres kapitalizacji wynosi pół roku to w ciągu okresu
kapitalizacji otrzymamy 2%. Można to wyliczyć z proporcji:
1 − 4%
0,5 − x
Wzór na oprocentowanie wygląda tak:
Kapitał = Kapitał początkowy * (1 + oprocentowanie w okresie kapitalizacji)ilość okresów
kapitalizacji
Znamy kapitał początkowy, końcowy i oprocentowanie w okresie kapitalizacji. Po podstawieniu:
26000 + 5072,41 = 26000 * (1 + 0,02)x
31072,41 = 26000 * 1,02x
x = log1,02(31072,4126000)
x = 9
9 * pół roku = 4,5 roku
27 kwi 20:24