nierówność
studencik...: pomoże ktoś rozwiązać nierówność?
e1−x2 ≤ 0
nie mam zielonego pojecia jak to zrobić..
28 sty 22:30
studencik...: pomoże ktoś?
28 sty 22:40
PW: Ja też nie, podobno funkcja wykładnicza jest dodatnia.
28 sty 22:41
studencik...: nie wiem jak znalezc taki x zeby potęga dawała wynik 0...
moge zrobic tak ze po obu stronach robie log naturalny (ln)
i wtedy mam
lne1−x2 ≤ ln0
co daje
1−x2 ≤ −∞
−x2 ≤ −∞ /*−1
x2 ≥ ∞
x ≥ ∞ lub x ≤ −∞
mozliwy jest taki zapis, czy nie bardzo?
28 sty 23:08
PW: Czego Ty szukasz?
eu > 0
z definicji, dla wszystkich u, dla u = 1−x2 też.
28 sty 23:17
Mila:

Wiadomości z LO.
Nie znajdziesz takiego x bo :
2
x>0
3
x>0
28 sty 23:18
studencik...: dzieki
28 sty 23:22
Mila:

e
1−x2>0
lim
x→∞ e
1−x2= 0
lim
x→−∞ e
1−x2= 0
lim
x→0 e
1−x2= e
28 sty 23:26