pochodna
maturzysta: f(x)=(x+2)(3x2+1)(x3−2)
jak takie coś zrobić?
próbowałem najpierw policzyć pochodną 2 pierwszych nawiasów, a potem razem
potem wymnożyłem 2 pierwsze nawiasy i z powstałych dwóch kolejnych policzyłem pochodną, lecz
wyniki są złe.
28 sty 22:28
john2: [ (x+2)(3x2+1) ]' * (x3−2) + (x+2)(3x2+1) * (x3−2)' =
= [ (x+2)' * (3x2+1) + (x+2) * (3x2+1)' ]' * (x3−2) + (x+2)(3x2+1) * (x3−2)' = ...
28 sty 22:33
john2: Oczywiście w drugiej linijce po nawiasie kwadratowym tego prim ma nie być.
28 sty 22:40
PW: Zawsze można wymnożyć i obliczać pochodną wielomianu − mniej możliwości pomyłki.
28 sty 22:43
maturzysta: przy wymnożeniu i pochodnej z wielomianu chyba nie wyjdzie dobrze
28 sty 22:47
maturzysta: bo wyjdzie wielomian stopnia 9 a ma być 5
28 sty 22:47
john2: Wyjdzie. Wielomian będzie stopnia 6. Pochodna więc stopnia 5.
28 sty 22:48
maturzysta: a no tak. zapomnialem ze przy mnozeniu sie dodaje potegi a nie mnozy
28 sty 22:49
PW: No to już herezje. Funkcja się nie zmieni − tylko jej zapis. Pochodna musi być ta sama
(może mieć inny zapis niż w odpowiedzi, ale nawet nie musisz z tym walczyć).
28 sty 22:50