Bardzo proszę o pomoc
n: Bok AC trójkąta ABC zawiera się w prostej o równaniu y = x+2,
bok BC − w prostej o równaniu y= −
√3x +2
√3,
a bok AB− w prostej o równaniu y=0.
Wyznacz miarę kąta α oraz oblicz wartość wyrażenia
| sin2α + sin2 15' − cos 120' | |
| |
| tgα * tg15' | |
28 sty 22:14
n: .
28 sty 22:23
28 sty 22:26
o: .
28 sty 22:43
5-latek: α=45 stopni (dlaczego?
28 sty 23:34
o: ktoś wie może, jak policzyć to dalej ?
28 sty 23:34
5-latek: Ktos wie
28 sty 23:46
5-latek: sin45 przeciez znasz to podniesc do kwadatu
| | √6−√2 | |
sin15= |
| tez podniesc do kwadratu |
| | 4 | |
cos120= (zobacz wzory redukcyjne
tg45 −−znasz
tg15= 2−
√3
28 sty 23:53