Zbadaj zbieżność ciągu
Kraterek: Zbadaj zbieżność ciągu w zależności od parametru p:
| | (p2−4)n3+5 | |
an = |
| |
| | (p−2)n2+1 | |
28 sty 22:04
Gray: Pomyśl co się dzieje, gdy:
a) p=2?
b) p=−2?
c) w pozostałych przypadkach?
28 sty 23:08
Kraterek: Gray, dzięki, do tego już doszłam, że trzeba zbadać co się dzieje dla p = 2 i p = −2, ale
właśnie głównie chodzi o te inne przypadki, czyli gdy ciąg dąży do plus lub minus
nieskończoności. Jak to zgrabnie i elegancko ująć ogólnie?
29 sty 13:13
Gray: W przypadku c) dzielimy licznik i mianownik przez n
2 otrzymując:
| | (p2−4)n+5/n2 | |
an = |
| → +∞, gdy p+2>0, albo →−∞, gdy p+2<0. |
| | (p−2) + 1/n2 | |
29 sty 15:25
Kraterek: Gray, dzięki
30 sty 19:54