| π | ||
sinx + sin | = sin(x+U{π}{6), | |
| 6 |
| π | ||
siny + sin | = sin(y+U{π}{6); | |
| 6 |
| π | π | |||
sinx − siny = sin(x+ | ) − sin(y+ | ). | ||
| 6 | 6 |
| x+y | x−y | x+y | π | x−y | ||||||
2cos | sin | = 2cos( | + | )sin | . | |||||
| 2 | 2 | 2 | 6 | 2 |
| x−y | x+y | x+y | π | |||||
sin | = 0 lub cos | = cos( | + | ) | ||||
| 2 | 2 | 2 | 6 |
| x+y | π | x+y | ||||
(2) | + | = | + 2kπ | |||
| 2 | 6 | 2 |
| x+y | π | x+y | ||||
(3) | + | = − | +2mπ. | |||
| 2 | 6 | 2 |
| π | ||
(3') x+y = 2mπ − | . | |
| 6 |
| π | ||
x = 2kπ lub x = 2mπ − | . | |
| 6 |
| α + β | α − β | α + β | α + β | |||||
2sin | cos | − 2sin | cos | = 0 | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| α + β | α − β | α + β | ||||
2sin | (cos | − cos | ) = 0 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| α + β | α + β | |||
sin | = 0 ⇒ | = k*2π, k∊C | ||
| 2 | 2 |
| α − β | α + β | |||
cos | = cos | |||
| 2 | 2 |
| α − β | α + β | α − β | α + β | ||||
= | + k*2π lub | = − | + k*2π | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |