rozwiąz równanie
morellla: (log2 x−3)log2 x+2/3(log2 x+1)=0
Proszę o pomoc, wskazówke/rozwiazanie ,nie wiem jak to ruszyć, mam tylko dziedzine
28 sty 21:34
Tadeusz:
... zacznij od porządnego zapisania−
28 sty 21:36
morellla: ok, ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
28 sty 21:39
Tadeusz:
ja nie żartuję
Co jest liczbą logarytmowaną w pierwszym logarytmie ... x czy x−3
a ta kreska ułamkowa ....co pod nią jest ? tylko 3 czy ...
28 sty 21:42
morellla: (log
2 x−3) * log
2 x + 2/3 (log
2 x+1)=0

28 sty 21:45
morellla: w pierwszym lb logarytmowana x−3
w mianowniku jest 3
28 sty 21:48
Tadeusz:
| | 2 | |
(log2x−3)*log2x+ |
| (log2x+1)=0 |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
log22x−3log2x+ |
| log2x+ |
| =0 |
| | 3 | | 3 | |
3log
22x−7log
2x+2=0
podstawiaj i licz
28 sty 21:54
Tadeusz:
i co

?
o co pytałem

?
log
2x−3 a log
2(x−3) to nie to samo
28 sty 21:55
morellla: ooo super dziękuję
28 sty 22:00