Wykres funkcji kwadratowej z wartością bezwzględną
Ney: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=x2−3|x|+2 .
Wiem, że zarówno dla x≥0 i dla x<0 wykres będzie symetryczny. Narysowałem obydwa wykresy, i
teraz mam pytanie, czy to już jest rozwiązanie, te dwa wykresy?
Wydaje mi się, że muszę sprawdzić, warunki x≥0 oraz x<0 i "wymazać" odpowiednie fragmenty
wykresu. Jak to jest?
Czy mógłby ktoś narysować jak powinien wyglądać ten wykres?
28 sty 21:28
Marcin: Masz narysować x2−3x+2 i x2+3x+2. W zależności od x.
28 sty 21:32
PW: Skoro widzisz, że funkcja jest parzysta, to wystarczy narysować jej wykres dla x > 0, a
następnie przekształcić przez symetrię o osi OY. Szukany wykres to suma tych dwóch "połówek".
28 sty 21:34
Mila:

Rysujesz wykres funkcji:
g(x)=x
2−3x+2 tylko dla x≥0 i "odbijasz" względem OY.
Obie części są wykresem funkcji
F(x)=x
2−3|x|+2
28 sty 21:35
PW: Poprawka: dla x ≥ 0 (brakłoby jednego punktu, gdyby wziąć tylko x > 0).
28 sty 21:35
Ney: W książce widocznie błąd, bo mam odpowiedź, że powinno się odbić symetrycznie względem OY.
28 sty 21:40
Ney: I mi z obliczeń też tak wynikało, więc jak to jest w końcu?
28 sty 21:42
Mila:
Przecież tak piszemy. Masz to na rysunku 21:35.
28 sty 21:43
PW: Tak też piszemy, i tak narysowała Mila.
28 sty 21:44
Ney: Dzięki

W książce błąd.
28 sty 21:48