calka nieoznaczona
aras: ∫ cos2xsin4 2x
czy poprawne tu będzie podstawienie 2x=t a następnie sint=u? Jeśli nie to proszę o poprawne
rozwiązanie zadania, mi wyszło ostatecznie 16*sin3 2x +C
28 sty 21:20
Dawid: Napisz to porządnie
28 sty 21:36
28 sty 22:12
Dawid: te podstawienie to nie bardzo.
Zrób najpierw coś z mianownikiem. Rozbij go
28 sty 22:21
aras: próbowałem sobie rozpisać ze wzoru na sin2x i cos2x ale w dalszym ciągu wychodziła mi całka, z
którą nie wiedziałem co począć, przy rozbiciu samego mianownika na sin2x*sin
3 2x zostaje mi
| | 1 | |
ctg2x* |
| i też nie wiem jak się za to wziąć. No chyba że zrobiłem błąd, w którymś |
| | sin3 2x | |
miejscu. Proszę o odniesienie się
28 sty 22:31
Dawid: sin42x=(sin2x)2 i teraz coś wykombinuj.
28 sty 22:37
J:
six2x = t , 2cos2x = dt ,
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | | 1 | |
...= |
| ∫ |
| = |
| *(− |
| )t−3 = − |
| (sin2x)−3 + C |
| | 2 | | t4 | | 2 | | 3 | | 6 | |
29 sty 09:09
aras: Czyli wynik zgadza się z tym co napisałem w pierwszym poście. Dzięki wielkie
29 sty 16:31