Funkcja liniowa
Olaa: Na podstawie wykresu f(x)=|x+1|+|x−3| wyznacz liczbę a , dla której równanie f(x)=a ma tylko
dwa rozwiązania x
1, x
2 spełniające warunek x
2 = −2x
1
Widzę, że wynik to a=6, ale nie mam pojęcia jak zapisać rozwiązanie

Proszę o pomoc
28 sty 20:51
Tadeusz:
28 sty 21:00
Olaa: Taki wykres wystarczy? Jak udowodnić, że to jedyne rozwiązanie?
28 sty 21:04
Tadeusz:
a treść zadania ?
28 sty 21:12
Tadeusz:
zauważ, że osią symetrii wykresu jest x=1
| x1−2x1 | |
| =1 ⇒ x1=−2 x2=−2*(−2)=4 |
| 2 | |
28 sty 21:18
Olaa: Dzięki wielkie, już rozumiem ❤️👌🙆
28 sty 21:36
Tadeusz:
−
28 sty 21:39