Długość dwusiecznej i środkowej bez danych.
chocobuuum: Witam. Mam wielki problem z pewnym zadaniem. Chciałabym dostać za to dodatkową, dobrą ocenę,
ale przyznam szczerze, że trochę mi to nie wychodzi.
Dany jest trójkąt ABC. <CAB ma 120o. Moim zadaniem jest znalezienie jak najwięcej
sposobów na obliczenie długości dwusiecznej tego kąta i środkowej najdłuższego boku |BC|.
Mam nadzieję że mi pomożecie i razem uda się nam wymyślić coś mądrego. Z góry dziękuję Wam za
pomoc.
28 sty 20:46
wuj Sam:
Jeśli chcesz sam dostać możliwie najlepszą ocenę, to sam na to zapracuj
28 sty 20:49
chocobuuum:

Obliczyłam bok |BC| i wyszło mi
√a2+b2+ab, potem poprowadziłam wysokość z wierzchołka C,
powstał tam trójkąt 30
o, 60
o, 90
o więc z własności wynika że wysokość jest równa
a√32. Następnie z Pitagorasa policzyłam |AB| i tu zaczyna się problem, bo długość boku
wyszła ujemna −
3a4
Czy robię coś źle?
28 sty 21:06
Mila:
Czy ten trójkąt jest równoramienny?
Napisz dokładnie treść zadania.
28 sty 21:41
chocobuuum: Treści zadania brak. Nauczyciel narysował to po prostu na tablicy. Jedyne dane jakie podał to
kąt 120o więc raczej nie jest równoramienny.
28 sty 22:16
Mila:

Dane:,a,b,∡ACB=120
o
====================
Długość odcinka dwusiecznej:
| | 1 | | 1 | | ab√3 | |
PΔ= |
| a*b*sin(120o)= |
| *a*b*sin(60)= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| b*d*sin(60o)+ |
| a*d*sin(60o)⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| b*d√3 | | a*d√3 | | ab√3 | | 4 | |
| + |
| = |
| /* |
| ⇔ |
| 4 | | 4 | | 4 | | √3 | |
d*(b+a)=ab
| | a*b | |
d= |
| − długość odcinka dwusiecznej. |
| | a+b | |
==========
28 sty 22:37
chocobuuum: Bardzo dziękuję

zadaniem jest policzenie tego na jak najwięcej sposobów. Może ktoś potrafi
rozwiązać to inaczej?
28 sty 23:22
Mila:
A Ty nie masz pomysłu?
Została do policzenia środkowa.
28 sty 23:30
PW: Raczej dodatkowej dobrej oceny nie będzie

.
28 sty 23:34
Gray: "... Mam nadzieję że mi pomożecie i razem uda się nam wymyślić coś mądrego... "
28 sty 23:50
chocobuuum: Mój nauczyciel powiedział że jak patrzy na ten trójkąt to od razu widzi 5sposobów na policzenie
dwusiecznej plus drugie 5 na policzenie środkpwej. Napisałam wyżej jak miałam zamiar policzyć
środkową ale długość boku b wyszła ujemna i stanęłam w miejscu. Potrzebuję conajmniej 3
różnych sposobów aby obliczyć te długości.
29 sty 09:18