Podzielność wielomianów
Wypych: W wyniku podzielenia wielomianu W(x)=(2x−3)2(3x+1)2 przez wielomian P(x) otrzymano Q(x)=6x2
−7x−3. Wyznacz wielomian W(x)
czyli W(x)=Q(x) * P(x)
podstawiam redukuje i nie wiem co dalej ktoś ma jakiś pomysł?
28 sty 20:45
Foxal: a chcesz zrobic?
28 sty 20:47
Eve: chyba wyznacz P(x)?
no to musisz najpierw W(x) doprowadzić do najprostszej postaci
28 sty 20:49
Wypych: po wyredukowaniu wyszło mi że W(x)=36x4 − 84x3 + 33x2 + 42x+9 = 6x2 − 7x −3
28 sty 20:50
Wypych: 36x4 − 84x3 + 33x2 + 42x+9 = 6x2 − 7x −3
28 sty 20:53
Eve: | | W(x) | |
no to |
| =Q(x)⇒W(x)=P(x)*Q(x) |
| | P(x) | |
28 sty 20:55
Wypych: 36x4 − 84x3 + 33x2 +42x + 9 = 5x2 − 7x − 3 * (ax2 +bx+c) Coś takiego?
28 sty 20:55
Wypych: no i wyszło, że:
36x4 − 84x3 + 33x2 +42x + 9=6ax4 +(6b−7a)x3 + (6c−7b−3a)x2 + (−7c−3b)x −3c
28 sty 21:01
Eve: porównaj teraz współczynniki przy tych samych zmiennych
28 sty 21:02
Wypych: ok wyszło że a=6
c=−3 potem wyliczyłem b=−7
i 6x2 −7x −3
28 sty 21:10
Wypych: Wielkie dzieki!
28 sty 21:11
Eve: super
28 sty 21:12