Równanie kierunkowe prostej
Julian: Dwa wierzchołki trójkąta równoramiennego ABC znajdują się na paraboli o równaniu y=1/4(x−4)2 ,
zaś trzecim wierzchołkiem trójkąta jest wierzchołek paraboli. Wyznacz współrzędne tego
trójkąta, jeśli wiadomo, że kąt rozwarty tego trójkąta ma miarę 120 stopni.
28 sty 20:43
Tadeusz:
zrób rysunek ... zauważysz że prosta zawierająca bok nachylona jest do 0x pod kątem 30
2
czyli ma współczynnik kierunkowy a=

Napisz równanie prostej przez O=(0,0) i tym współczynniku a potem poszukaj punktu
przecięcia się tej prostej z parabolą itd−
28 sty 22:45