Rozwiąż równanie wieliomianowe
trololo23: Rozwiąż równanie.
c) 2x3−3x2−3x+2=0
x2(2x−1)−(3x+2)=0
Wyciągnęłam x2 przed nawias i nie mam pojęcia co dalej, czy ktoś mógłby mi pomóc?
d) x4−2x2−8=0
Przy drugim przykładzie nie mam nawet pojęcia jak zacząć.
28 sty 20:30
Eve: x4=t2
28 sty 20:32
Eve: w 1 pierwiastkiem jest −1, podziel wielomian przez x+1
28 sty 20:33
trololo23: 2x3−3x2−3x+2=0
x2(2x−1)−(3x+2)=0 / (x+1)
W ten sposób? Nie bardzo rozumiem co to daje.
28 sty 20:37
Eve: (2x3−3x2−3x+2):(x+1)=?
28 sty 20:39
trololo23: (2x3−3x2−3x+2):(x+1)=(x+1) ?
28 sty 20:50
Eve: jakim cudem? x*x=x2 a nie x3
28 sty 20:56
trololo23: Kompletnie nie rozumiem, możesz wytłumaczyć po kolei co powinnam zrobić.
28 sty 20:59
28 sty 21:04
trololo23: Wyszło mi coś takiego, co dalej?
(2x3−3x2−3x+2):(x+1)=2x2−x−2
28 sty 21:21
trololo23: 2x2−x−2=0 i teraz mam liczyć deltę?
28 sty 21:23
wuj Sam:
Ha ha ha, dzielić?
2x3 − 3x2 − 3x + 2 = 0
2(x3 + 1) − 3x(x + 1) = 0
2(x + 1)(x2 − x + 1) − 3x(x + 1) = 0
(x + 1)(2x2 − 2x + 2 − 3x) = 0
x + 1 = 0 lub 2x2 − 5x + 2 = 0
28 sty 21:40
trololo23: | | | |
Tylko, że odpowiedzi w książce są takie: x=1 lub x=2 lub x= | |
| | |
28 sty 21:44
trololo23: *x=−1
28 sty 21:44