s
równość: | | δ2f | | δ2f | |
Zbadać czy równość: |
| (0,0) = |
| (0,0) jest prawdziwa dla funkcji: |
| | δxδy | | δyδx | |
f(x,y) =
3√x6 − 8y3
Pomoże ktoś jak to zrobić ?
28 sty 20:13
Gray: Dużo pisania. Oblicz lewą, oblicz prawą i sprawdź czy są sobie równe. Prawie wszystko musisz
liczyć z definicji.
28 sty 20:16
równość: ale jak to liczyć ? bo nie wiem jak zacząć.
28 sty 20:25
równość: ?
28 sty 21:59
Gray: | | f'y(h,0)−f'y(0,0) | |
Lewa = f"xy(0,0) = f'x(f'y)(0,0) = limh→0 |
| = ... |
| | h | |
Ponieważ:
| | −8y2 | | 0 | |
f'y(x,y) = |
| , więc f'y(h,0) = |
| =0 |
| | (x6−8y3)2/3 | | (h6)2/3 | |
oraz
| | f(0,h)−f(0,0) | |
f'y(0,0) =limh→0 |
| = −2 |
| | h | |
zatem:
| | f'y(h,0)−f'y(0,0) | | 2 | |
.... = limh→0 |
| =limh→0 |
| ← nie istnieje. |
| | h | | h | |
To oznacza, że równości nie ma.
28 sty 23:28
równość: a jaka tutaj definicja została wykorzystana ? Jak się nazywa ? I jak można wiedzieć jak
wygląda? Dzięki.
30 sty 16:15
równość: ?
30 sty 17:16
równość: ?
30 sty 17:48
całka: ?
31 sty 00:46
równość: ?
31 sty 02:21
Gray: | | f(x0+h,y0) − f(x0,y0) | |
Definicja pochodnej cząstkowej: f'x(x0,y0) = limh→0 |
| , o |
| | h | |
ile granica ta istnieje i jest skończona.
31 sty 10:06