granica
Dr Tereska:
x→
∞
Ktoś wie jak zrobić to krok po kroku ?
28 sty 20:09
Dr Tereska:
?
28 sty 20:23
Furiat: ∞.
28 sty 20:50
[P[Furiat]]: Pomyłka, nie zauważyłem, że ostatnia niewiadoma x jest w wykładniku. W takim razie wynik to 1.
28 sty 20:54
Dr Tereska:
Wynik to ja też mogę strzelać. Chodzi o dokladne rozpisanie
28 sty 20:56
Furiat: Nie, jednak przy takim podejściu otrzymujemy wyrażenie nieoznaczone : 1∞. Sory Teresa.
28 sty 21:05
john2: może tak
| | a | |
limx−>∞ [ (1 + sin |
| )1/sin(a/x) ] x * sin(a/x) = .... |
| | x | |
| | sin(a/x) | | a | |
limx−>∞ x * sin(a/x) = limx−>∞ x * |
| * |
| = a |
| | | | x | |
| | a | |
limx−>∞ [ (1 + sin |
| )1/sin(a/x) ] x * sin(a/x) = ea |
| | x | |
28 sty 21:06
Dr Tereska: ale przeciez lim z sinx/x przy x−>∞ to 0
29 sty 14:56
john2: | | a | |
Mówisz o sin |
| ? Tak, i tak ma być. |
| | x | |
29 sty 15:08
Dr Tereska:
To mogę prosić, żebyś to jeszcze raz rozpisał, zależy mi na tym bardzo
29 sty 15:14
john2: Napisz, której części dokładnie nie rozumiesz?
Korzystam z tego, że jeśli ciąg an ma granicę w zerze, prawdą będzie coś takiego:
limn−>∞(1 + an)1/an = e
W naszym przypadku mamy funkcję, a nie ciąg, ale to też działa:
Granicą wyrażenia (1 + f(x)1/f(x) jest liczba e, gdy granicą f(x) jest 0
29 sty 15:25
Dr Tereska:
Nie bardzo rozumiem sinx/x przy x−>∞ to 0
sin dąży do nieskończonośći a nie do zera sprawdź z wolframem
29 sty 15:39
john2: Nie rozumiem skąd to sinx/x
Gdzie Ty to widzisz?
29 sty 15:44
Saris: Tam jest a/x
x→∞ to a/x→0. To jest twoje "x".
29 sty 15:45