Sprawdź czy podane równania opisują okrąg
Beata: Sprawdż, czy podane rownania opisują okrąg
x2+y2+6x+10y+34=0
x2+y2−4x+2y=0
x2+y2−8x+4y+22=0
28 sty 20:00
ona: (x+3)2−9+(y−5)2−25+34=0
(x+3)2+(y−5)2=0
rownanie okregu to:
(x−a)2+(y−b)2=r2 gdzie r>0
a wiec to nie okrag
28 sty 20:07
ona: (x+3)2−9+(y−5)2−25+34=0
(x+3)2+(y−5)2=0
rownanie okregu to:
(x−a)2+(y−b)2=r2 gdzie r>0
a wiec to nie okrag
28 sty 20:07
Tadeusz:
x
2+6x+9+y
2+10y+25−9−25+34=0
(x+3)
2+(y+5)
2=0 ... czyli
28 sty 20:09
ona: reszta analogicznie
28 sty 20:12
ona: drugie to okrag bo cos dodatniego po prawej bedzie a trzecie nie jest okregiem bo po prawej
stronie cos ujemnego dostaniesz
28 sty 20:14