KOMBINATORYKA
E.: Cześć.

Niestety mam wieeelkie problemy z kombinatoryką, boli mnie już głowa od myślenia na ile
sposobów stonoga, która nie rozróżnia swoich nóg może włożyć różnokolorowe buty, stąd więc
prośba o pomoc (z objaśnieniem jeśli można) zadania:
Ile jest liczb pięciocyfrowych, w których zapisie występuje cyfra 7 cyfry tworzą ciąg rosnący?
28 sty 19:46
E.: Hmm... chyba nikt nie lubi kombinatoryki
28 sty 20:14
wmboczek:
7 na 3,4 lub 5 miejscu
dla 3msc ab789 czyli 6*5/2=15 możliwości
dla 4msc abc7x czyli 6*5*4/6*2=40 możliwości
dla 5msc abcd7 czyli 6*5*4*3/24=15 możliwości
28 sty 20:23
E.: Bardzo dziękuję

I tak nie rozumiem
28 sty 20:27
wmboczek: na ile sposobów można uporządkować abcd z 6 dostępnych cyfr? (te mnożenia)
Ile z nich zachowuje kolejność? (dzielenie)
28 sty 20:30
Foxal: jest 5 cyfr a, b, c, d ,e czyli siedem nie moze byc na pierwszym i drugim miejscu poniewaz
cyfry maja tworzyc ciag rosnacy. 1⇒a,b,7,8,9 lub 2⇒a,b,c,7,8 lub 3⇒a,b,c,d,7 jak widac 7 i 8
sa cyframi "pewnymi" w liczbie. Taka wskoazowka. Kombinatoryka to najlatwiejszy dzial.
28 sty 20:35
Foxal: dobra 8 to nie jest liczba pewna
28 sty 20:36