Współczynnik D w równaniu ogólnym płaszczyzny. Szukam wskazówek.
Furiat: Witam,
Prawie wykonałem zadanie z geometrii analitycznej, prawie, bo pozostał mi współczynnik D do
znalezienia. Celem zadania było znalezienie równania płaszczyzny zawierającej punkty A=(1,0,4)
i B=(−2,3,5) oraz prostopadłej do płaszczyzny π danej wzorem π: x−2y−3z+12=0. Wyznaczyłem
wektor AB=[−3,3,1], który jest wektorem zawartym w szukanej płaszczyźnie oraz wektor normalny
płaszczyzny π − u=[1,−2,−3]. Następnie zastosowałem narzędzie zwane iloczynem wektorowym,
które pozwoliło mi odszukać wektor normalny szukanej płaszczyzny : AB x u = [−7,−8,3]. W ten
oto sposób znalazłem wzór szukanej płaszczyzny, za wyjątkiem współczynnika D. π":
−7x−8y+3z+D=0.
Proszę o wskazówkę, pozdrawiam.
28 sty 19:38
Furiat: Podbijam.
28 sty 21:04
Furiat: Podbijam.
28 sty 21:08
Mila:
A,B∊szukanej płaszczyzny,
−7*1−8*0+3*4+D=0
D=−5
aLbo
−7*(−2)−8*3+3*5+D=0
D=−5
28 sty 21:17
Furiat: Dziękuję.
28 sty 23:36
Mila:
Pij , na zdrowie, sok marchewkowy.
28 sty 23:37