TEST X
Blue: zad.11 Udowodnij, że łącząc środki boków trapezu równoramiennego otrzymamy romb.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
zad. 18 Rozważmy funkcję y = |
| + |
| + |
| + |
| . |
| | x | | x+1 | | x+2 | | x+3 | |
c) Określ liczbę rozwiązań równania f(x) = 0
d) Podaj liczbę rozwiązań równania f(x) =m w zależności od parametru m.
http://i57.tinypic.com/vec29h.jpg
Proszę o pomoc z tymi zadankami, coś tam napisałam w 11, ale pewnie źle to jest

28 sty 19:36
Kacper:
W 11 dlaczego są równoramienne?
To zadanie jest standardowe na użycie twierdzenia o odcinku łączącym środki dwóch dowolnych
boków w trójkącie. Spróbuj w ten sposób rozwiązać
28 sty 19:43
Kacper:
W 18 nie umiesz rozwiązać takiego równania?
28 sty 19:44
Mila:

11)
|AC|=|BD| − przekątne w trapezie równoramiennym są równe
| | 1 | |
KL||AC i |KL|= |
| |AC| jako odcinek łącący środki boków ΔACB |
| | 2 | |
| | 1 | |
MN||AC i |MN|= |
| |AC| jako odcinek łącący środki boków ΔACD |
| | 2 | |
⇔
|ML|=|KN|=|KL|=|MN|⇔
Czworokąt KLMN jest rombem.
28 sty 21:09
Blue: Dziękuję Mila

Kacper próbowałam to 18 rozwiązać, ale nie wychodzi wielomian 3−go stopnia i jakoś nie mogę
wpaść na pierwiastek
28 sty 21:51
Mila:
1) D
2) Masz określić liczbę rozwiązań. ( Nie pytają jakie to są rozwiązania)
Pochodna.
28 sty 22:59
Mila:
3) Granice lewostronne i prawostronne w punktach nieciągłości.
4) Granica w ∞,−∞.
28 sty 23:05
Blue: Pochodna jest ujemna dla x ∊R\{−3,−2,−1,0} , czyli funkcja jest malejąca....
lim = 0
x−> ∞
lim= 0
x−>− ∞
lim = ∞
x−>−3
+
lim= − ∞
x−>−3
−
lim = ∞
x−>−2
+
lim= − ∞
x−>−2
−
lim= ∞
x−>−1
+
lim= − ∞
x−>−1
−
Czyli są trzy rozwiązania, bo są trzy nieskończoności? Możesz Mila sprawdzić, czy to jest
dobrze?

i ile będzie miała granica w punkcie 0? też 0
29 sty 20:04
Mila:

f'(x)<0 dla x∊D⇔f(x) jest malejąca przedziałami. ( Nie możesz napisać tylko, że "jest
malejąca")
1) x∊(−
∞,−3)
f(x)<0
i
lim
x→−∞ f(x)=0
lim
x→−3−=−
∞
brak miejsca zerowego w tym przedziale.
2)x∊(−3,−2)
f(x) jest ciągła w tym przedziale
lim
x→−3+f(x)=
∞
lim
x→−2−f(x)=−
∞⇔istnieje x
0∊(−3,−2), że f(x
0)=0
3) podobnie w przedziale (−2,−1) oraz (−1,0)
29 sty 20:57
Blue: ok, dziękuję Ci bardzo Milu
29 sty 22:18