trygonometria równanoa
jjjj: Cos2x+cos2(2x)+cos2(3x)+cos2(4x)=2
28 sty 19:34
Kacper:
28 sty 19:46
Eta: A ja wiem
28 sty 19:53
Kacper:
Ja już też
28 sty 19:53
Kacper:
Albo dopiero
28 sty 19:53
jjjj: Pomóżcie biedakowi
28 sty 19:54
Eta:
Wskazówka:
cos
2x+cos
2(3x)= (cosx+cos(3x))
2−2cosx*cos(3x)
cos
2(2x)+cos
2(4x)= (cos(2x)+cos(4x))
2−2cos(2x)*cos(4x)
dalej sam...............
28 sty 19:59
jjjj: Mam prośbę, bo tak dodawanie zadań po kolei nie ma sensu, dodałbym zadania tu i tylko bys
nakierowywal mnie tak jak wcześniej

co Ty na to?
28 sty 20:05
Eta:
Do kogo ta prośba jest skierowana?
28 sty 20:07
jjjj: Właśnie do Ciebie

chyba, że pomyliłem płeć to wybacz, ale Twój nick jest mylący
28 sty 20:12
Eta: η
28 sty 20:14
jjjj: Wiem co to eta, ale za cholerę nadal nie wiem, jaką twoja płeć
28 sty 20:19
Eta:
Kobi
eta
28 sty 20:23
jjjj: Ulala miło mi

więc, jak miła damo, dopomozesz w zadanku

?
28 sty 20:38
Eta:
Pisz treść zadania
28 sty 20:49
jjjj: 1. Sin2x+Sin2(2x)=Sin2(3x)
2. 4Sin2x+Sin2(2x)= 3
3. Sin(3x)+sinx=cos(3x)+cosx
4. sinx+sin(2x)+sin(3x)=cosx+coś(2x)+cos(3x)
5.sinx+sin(2x)+2sin(3x)+sin(4x)+sin(5x)=0
6.Sin2x−(√3+1)sinxcosx+√3cos2x=0
28 sty 20:59
Eta:
1/ podobnie jak poprzednie , dałam wskazówkę
2/sin
2(2x)= 4sin
2x*cos
2x= 4sin
2x(1−sin
2x)=...
podstaw do tego równania i dokończ
3/ 2sin(2x)*cosx −2cos(2x)*cosx=0
cosx(sin(2x)−cos(2x))=0 ....... dokończ
4/
L=2sin(2x)*cosx+sin(2x)= sin(2x)(2cosx+1)
P=2cos(2x)*cosx+cos(2x)= cos(2x)(2cosx+1)
równanie: L−P=0
dokończ.......
5/ (sinx+sin(5x)) +(sin(2x)+sin(4x))+2sin(3x)=0
dokończ
6/ cosx≠0 i sinx≠0
podziel równanie przez cos
2x≠0
otrzymasz:
tg
2x−(
√3+1)tgx+
√3=0 , Δ= 4+2
√3−4
√3= 4−2
√3= (1−
√3)
2
to
√Δ= |1−
√3|=
√3−1
| | √3+1−√3+1 | |
tgx= |
| =......... ⇒ x=....... |
| | 2 | |
28 sty 21:46
jjjj: Dziękuję bardzo!
28 sty 22:04
Eta:
Na zdrowie
28 sty 22:06