równania kwadratowe
holly : jak zrobic ten przykład bez liczenia delty
4x2+9=0
28 sty 19:13
holly : halo pomoze ktos
28 sty 19:19
Metis: Zwiń wzorem skróconego mnozenia...
28 sty 19:19
Saris: brak rozwiązań.
28 sty 19:20
holly : zapisze ktos to poprawnie jak mam to zapisac bo nie wychodzi mi prosze
28 sty 19:22
holly : ? pliss
28 sty 19:24
Kacper:
x
2≥0 i 9≥0, zatem x
2+9>0, czyli brak rozwiązań
28 sty 19:25
holly : okej a jakbym liczyła delte to jak by było kacper ?
28 sty 19:26
Kacper:
4x2+9=0
Δ=b2−4ac=0−4*4*9<0 − brak rozwiązań.
28 sty 19:28
holly : dalej nie rozumiem wytłumacz jak liczyłes delta to jest 0−144=−144 nie da sie pierwiastka i co
to znaczy ze nie ma miejsc zerowych czy jak wytłumacz prosze
28 sty 19:33
holly : pomocy wytłumaczcie
28 sty 19:39
Łukasz: wzór na delte b2−4*a*c obicz powiedz co wyszło i czego nie rozumiesz
28 sty 19:41
holly : obliczyłam delte wyszło −144 i dlaczego nie mozna napisac ze nie ma miejsc zerowych tylko ktos
napisał ze nie ma rozwiązan tego nie rozumiem
28 sty 19:42
holly : to jak łukasz ?
28 sty 19:46
Łukasz: ponieważ gdy delta jest mniejsza od zera dalej nie liczymy, robimy − brak rozwiązań
28 sty 19:46
Furiat: Chodzi o brak miejsc zerowych, innymi słowy wykres tej funkcji (parabola) nie przetnie osi
argumentów.
28 sty 19:48
holly : czyli po ludzku nie ma miejsc zerowych
28 sty 19:48
Łukasz: Tak
28 sty 19:52
holly : okej dzieki wam mam problem jeszcze z jednym x3=27 to jak bo to jest do 3 potegi
28 sty 19:54
holly : ? ? ?
28 sty 19:56
Łukasz: treśc zadania?
28 sty 20:12
holly : rozwiąz równanie kwadratowe i przykład x3=27 tylko tyle
28 sty 20:12
Metis: x3=27
x=3 ...
28 sty 20:12
holly : dlaczego tak rozpisz to proszeeeee
28 sty 20:14
holly : dlaczego 3 rozpiszesz plissss
28 sty 20:17
Łukasz: x3=3*3*3=27
28 sty 20:19
Łukasz: lub robisz pierwiastek trzeciego stopnia z 27 i wyjdzie to samo
28 sty 20:20
holly : aha okej
28 sty 20:20
Łukasz: kom pri?
28 sty 20:20
holly : a jak obliczyc to 2/2razy 1/3 =
28 sty 20:21
holly : pomoze kto
28 sty 20:25
Ala: 1/3 pzdr
28 sty 20:27
holly : a ile to jest 2x3−16=0
28 sty 20:30
Metis: Naucz sie rozwiązywać proste równania...
28 sty 20:32
holly : naucze ...
28 sty 20:33
5-latek: a x3=27 to jest rownanie kwadratowe ? (post 20:12
28 sty 23:44