A) wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego w ktorym czwarty wyraz
Jelonek: Pomocy

a) wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego w którym czwarty wyraz wynosi −13, a
dziesiąty −43
b) wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego, w którym trzeci wyraz 9, a piąty 81
28 sty 18:40
blacky6: a)wzór na nty wyraz ciągu to an=a1+(n−1)r
w twoim wypadku an=−13 a n=4 bo czwarty wraz i an=−43 a n=10 bo dziesiąty wyraz
podstawmy 2 razy do wzoru:
−13=a1+(4−1)r
i
−43=a1+(10−1)r no i masz układ równan z 2 niewiadomymi
−13=9r+43+3r
−30=12r
r=−2,5 czyli a1=−5,5
b) wzórna nty wyraz ciągu geometr.: an=a1q(n−1) − − −−−−−−−−−−q do potegi (n−1)
an=9 n=3 bo trzeci wyraz i an=81 n=5 bo piąty
9=a1q(3−1)
81=a1q(5−1)
znów układ równan
a1=9/q2
81=9/q2 *q4
9=q2
q=3
a1=1
30 sty 15:20
Bogdan:
| | −43 − (−13) | |
a) r = |
| = −5, a1 = a4 − 3*r = −13 + 15 = 2 |
| | 10 − 4 | |
| | 81 | | a3 | | 9 | |
b) q5−3 = |
| ⇒ q2 = 9 ⇒ q = −3 lub q = 3, a1 = |
| = |
| = 1 |
| | 9 | | q2 | | 9 | |
30 sty 15:27
J:
a) a10 − a4 = 6r , potem: a4 = a1*3r ... stąd: a1
30 sty 15:28
Bogdan:
Chochlik troszkę zamieszał w Twoim wpisie J, a4 = a1 + 3r
30 sty 15:41