Liczby zespolone
Uczę się:

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań. Mam z nimi jakiś dziwny problem... Chodzi o
zadania z liczb zespolonych
2) z=(i−i)
52
3)z=e
−45*i
4)Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór punktów z spełniający warunek |z−2|>1 i argz
W 4 myślałem o czymś takim:
argz ∊ (0,270)
ale co z tym |z−2|>1?
28 sty 18:33
Eve:
1. znajdź wzór na dzielenie liczb zespolonych
2. i−i=0
28 sty 18:36
Eve: w 4 musisz znaleźć postać trygonometryczną
28 sty 18:39
Eve: w 4 przyjmij z=a+bi, wstaw do modułu i zobacz równanie czego dostaniesz
28 sty 18:46
Uczę się: ok w pierwszym wyszło mi
w drugim oczywiste że 0
3 dalej nie wiem, a 4 dalej nie rozumiem
28 sty 19:18
Eve:
Ia+bi−2I=I(a−2)+2iI>1 (√(a−2)+(2i))2>12
28 sty 19:25
Eve: 1 dobrze
28 sty 19:27
Uczę się: niestety dalej nie rozumiem
28 sty 19:56
Eve: rozpisz to co pod pierwiatkiem
28 sty 19:57
Eve: (a−2)2+(0+2)2<1
co to jest?
28 sty 20:00
Uczę się: Zrozumiem jak zobacze skąd co się wzieło, z jakich wzorów korzystasz itp. Takie pisanie na
odwal to tylko strata czasu bo ja sie zastanawiam co ci chodziło po głowie a i twoja strata
też
28 sty 20:12
28 sty 20:18
Uczę się: Mógły ktoś rozwiązać krok po kroku?
Podstawiłem sobie za z = "a +bi"
no ale co dalej?
|a+bi−2|>1
|a−2+bi|>1
29 sty 15:24