Wartość funkcji logarytmicznej
trq: Wyznacz największą wartość funkcji f w podanym przedziale.
f(x)= |log0,25 (x−6) − log0,25 (10−x)| x∊<7;9>
przekształcam równanie funkcji do
f(x) = |log0,25 (−x2+16x−60)|
Zauważam, że funkcja jest malejąca dla x (0;1) i rosnąca dla x (1;∞), więc największą wartość
przyjmuje dla jak największego argumentu. No i teraz mam mętlik w głowie. Szukam jak
największego argumentu. No i według odpowiedzi powinienem wyznaczyć wierzchołek paraboli (tj.
8) i policzyć wartość funkcji dla niego. Moje pytanie − wartość której funkcji? Całej f(x) czy
może −x2+16x−60? Następnie, skoro szukam jak największego argumentu, to nie jest nim 9 z
naszej dziedziny?
28 sty 18:05
Tadeusz:
ale tam jest −
28 sty 18:08
trq: Chodzi o to, że funkcja jest ujemna? Wychodzę z założenia, że skoro mam moduł to "to co pod
osią" przerzucam nad oś, więc wartości zmierzają do +∞
28 sty 18:10
trq: Podbijam
28 sty 18:45
Tadeusz:
... tak po łebkach to się nie da −

Rób powoli a porządnie −
28 sty 18:55
Tadeusz:
f(x)=|log
0,25(x−6)−log
0,25(10−x)|
Z założeń dla liczby logarytmowanej x∊(6, 10)
| | x−6 | |
Jakie wartości przyjmuje |
| dla rozpatrywanego przedziału czyli x∊<7, 9> ? |
| | 10−x | |
28 sty 19:10
trq : Po pierwsze to źle napisałem, we wzorze funkcji jest plus. Przepraszam. Czyli rozumiem, że
szukam największej wartości funkcji kwadratowej i ona stanowi jednocześnie największy argument
naszej funkcji logarytmicznej?
28 sty 20:58
Tadeusz:
.. to już nie mam chęci do tego wracać −
28 sty 21:01