matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wykładnicza
trq:
Rozwiąż równanie:
1
3
−
x
+ (
)
x
−
2
= 90
3
10
doszedłem do momentu gdzie 3
x
=
. Według odpowiedzi x = −2
9
28 sty 17:35
J:
1
jeśli x = −2 , to równanie jest: 3
−x
+ (
)
x−2
= 9
3
28 sty 17:38
Tadeusz:
1
1
+
*9=90
3
x
3
x
10
1
=90 ⇒ 3
x
=
⇒ x=−2
3
x
9
28 sty 17:39
J:
.. nie ..źle napisałem ... jest dobrze...
28 sty 17:41
J:
3
−x
+ 3
−x
*9 = 90 ⇔ 10*3
−x
= 90 ⇔ 3
−x
= 9 ⇔ −x = 2 ⇔ x = −2
28 sty 17:42
trq:
Okej, rozumiem. Dzięki.
28 sty 17:47