całka
niestety nie wiem: coś mi nie wychodzi ta całka tak jak w odpowiedziach robię dwa razy przez części i wychodzi mi
| | 1 | |
2√xln2x−8lnx√x+4 |
| zamiast 2√xln2x−8lnx√x+16√x |
| | √x | |
28 sty 16:16
J:
| | 1 | |
przez podstawienie: t = lnx , dt = |
| dx
|
| | x | |
... = ∫t
2dt
28 sty 16:19
niestety nie wiem: mój błąd w mianowniku jest
√x
28 sty 16:21
J:
| | dx | |
podstawienie: t = √x , 2dt = |
|
|
| | √x | |
...= 2∫(lnt
2)
2dt = 8∫ln
2tdt ... teraz przez części: u = ln
2t v' = 1
... potem drugi raz przez częśći: u = lnt v' = t
28 sty 16:29
J:
... drugi raz: u = lnt v' = 1 ... oczywiście...
28 sty 16:31
niestety nie wiem: dzięki
28 sty 20:58