ekstrema warunkowe funkcji wielu zmiennych
terrorysta: znajdz ekstrema warunkowe funkcji wielu zmiennych przy podanym warunku
f(x,y)=3x2+2y2 przy warunku 6x+4y=10
28 sty 15:55
Kacper:
W czym problem?
28 sty 16:06
terrorysta: w hesjanie. otrzymuje sprzeczne informacje od etrapeza i ksiazki bo wedlug pierwszego hesjan
powinien byc 3x3 a w ksiazce jest 2x2(jedynie hesjan drugiej pochodnej, czyli te na pozycji
5,6 8 i 9, liczac od lewej gornej strony). jesli wezme pod uwage wersje etraeza to wyjdzie mi
ujemny wyznacznik, jesli wezme wersje ksiazkowa to wyjdzie on dodatni
juz sam nie wiem..........
28 sty 16:10
Gray: | | (5−3x)2 | |
3x+2y=5 ⇔ 2y = 5−3x ⇒ 4y2 = (5−3x)2 ⇒ 2y2 = |
| , zatem |
| | 2 | |
| | (5−3x)2 | |
Twoja funkcja przy zadanym warunku = f(x,y) = 3x2+2y2 = 3x2 + |
| = |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 15 | |
| (6x2 + 25 − 30x + 9x2) = |
| (15x2 −30x + 25) = |
| (x2 −2x + 5/3) = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Masz więc minimum lokalne w dla x=1 ⇒ y = 1, czyli w punkcie (1,1). Maksimum nie ma.
28 sty 16:44