Potrzebuję pomocy z tymi zadankami
1.
Wyznaczyć wartość cos2α wiedząc że
tg2α − ctgα +1 =0
gdzie 0< α < π4; c >2
2.
Spośród rozwiązań równania sin4x + cos4x = cos2x wybrać takie dla których spełniony jest
warunek sinx +cos(x2) > 0 gdy x∊(0,π)
3.
| cos2α − sin2α | cos2α − sin2α | |||
cos2α = cos2α − sin2α = | = | . | ||
| 1 | cos2α + sin2α |
| 1−tg2α | ||
(1) cos2α = | ||
| 1+tg2α |
| c − √c2 − 4 | c + √c2 − 4 | |||
tgα = | lub tgα = | . | ||
| 2 | 2 |
| c | ||
Jak łatwo zauważyć drugie z rozwiązań jest liczbą większą od | , czyli większą od 1, nie | |
| 2 |
| π | ||
spełnia więc warunku tgα < tg | = 1 wynikającego z założeń (funkcja tangens na podanym | |
| 4 |
| c − √c2 − 4 | ||
(3) tgα = | . | |
| 2 |