f. wykladnicza
faza delta: Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=3x+3−x.
a) Uzasadnij ze wykres funkcji f jest symetryczny wzgledem osi OY.
b) Wykaz ze jesli liczba a,b sa nieujemne i a>b, to f(a)>f(b)
c) Wyznacz najmniejsza wartosc funkcji f.
28 sty 13:45
===:
a) jaka funkcja jest symetryczna względem Oy

?
28 sty 13:52
faza delta: a) f(x)=f(−x)
f(−x)= 3−x+3x=f(x)
28 sty 13:56
===:
... i czapka z daszkiem −
28 sty 13:58
===:
potrafisz naszkicować wykres

?
28 sty 13:59
faza delta: nie potrafię
28 sty 14:01
===:
pochodną policzysz?
28 sty 14:04
faza delta: nie
28 sty 14:05
===:
jesteś w szkole średniej?
28 sty 14:06
faza delta: tak, 2 klasa LO , ale pochodną bedziemy mieli za jakis czas
28 sty 14:07
===:
... to może "na szerlocka" −

Jakie wartości przyjmuje funkcja

?
28 sty 14:09
faza delta: dodatnie
28 sty 14:09
===:
28 sty 14:11
===:
oczywiście−

Jako suma dwóch wykładniczych
A skoro jest symetryczna względem Oy ... to najmniejszą wartość ma dla x=

?
28 sty 14:13
faza delta: x=2
28 sty 14:15
===:
nie
Dla x=0
f(0)=2
28 sty 14:16
pigor: ..., z nierówności między średnimi a ≥g : c) np. tak :
dla x∊R, f(x)=3x+3−x ≥2√3x*3−x=2√1=2 − najmniejsza wartość f .
28 sty 14:19
===:
pigor ...to II klasa LO
a swoją drogą tak też pisać nie możesz −

f(x)=3
x+3
−x ≥2
√3x*3−x=2
√1=2
28 sty 14:25
faza delta: to jak powinno to być zapisane?
28 sty 14:37
faza delta: pomoze ktos z b) ?
29 sty 09:23