oblicz
Dawid: [3√x x ln(x2+1)]'
28 sty 13:20
john2: Może tak:
(3√x * x)' * ln(x2 +1) + (3√x * x) * [ln(x2 + 1) ]' = ...
28 sty 13:26
Dawid: co dalej z tym zrobić ?
28 sty 13:32
john2: normalnie korzystamy ze wzorów
| | 1 | |
[ (3√x)' * x + 3√x * (x)' ] * ln(x2 + 1) + x3√x * |
| * (x2 + 1)' =... |
| | x2 + 1 | |
28 sty 13:34
john2: | | 1 | |
(3√x)' = ( x1/3 )' = |
| x−2/3) |
| | 3 | |
28 sty 13:36
john2: W sumie to można było łatwiej.
Na początku:
3√x * x = x1/3 * x1 = x4/3
I teraz liczysz pochodną z funkcji:
( x4/3 * ln(x2 + 1 )
28 sty 13:38