geometria analityczna
julka: W trójkącie prostokątnym ABC (|<ABC|=90stopni) dwa wierzchołki mają współrzędne A(4,−5) i
C(−8,5). Wyznacz współrzędne wierzchołka B, wiedząc, że pole ΔABC jest równe 61.
28 sty 12:45
Frost:

P=61
Może spróbować zapisać pole na dwa sposoby
| 1 | |
1)P= |
| * det(AC,AB) AC i AB to wektory |
| 2 | |
| 1 | |
2) P= |
| *|BC|*|BA| ( długości wektorów BC i BA) |
| 2 | |
28 sty 12:51
===:

|AC|=
√(4+8)2+(−5−5)2=
√244=2
√61
Aby pole trójkąta miało 61 .... wysokość z B na AC musi mieć
√61 a więc 0,5*|AC|
Resztę "dośpiewaj" sama −
28 sty 13:20