predkosc
Angela 018: Droga łącząca parking Z zamkiem ma długość 1,2 km. Łączny czas wędrówki turysty z parkingu do
zamku i z powrotem był równy 64minuty. Obliczu z jaką średnią prędkością turysta wchodził na
wzgórze jeśli prędkość ta była o 1km/h mniejsza od prędkości z jaka schodzil
28 sty 12:43
Frost: V− prędkość turysty kiedy wchodził na wzgórze
V+1 prędkość z którą schodził
t
w− czas wchodzenia
t
s− czas schodzenia
s droga
s=1,2km
t
w+t
s=64 min ( zamień na godziny)
28 sty 12:46
pigor: ..., lub bardziej ...

matematycznie, niech
x= ? − szukana prędkość średnia w [km/h], to z warunków
zadania suma czasów
tw+ts =1460 ⇔
1,2x +
1,2x+1 =1
115 ⇔
⇔
1,2x +
1,2x+1 =
1615 /* 30x (x+1) ⇔ 36(x+1)+36x =32x (x+1) /:4 ⇔
⇔ 9x+9+9x = 8x
2+8x ⇔
8x2−10x−9 =0 i x>0 i teraz sama, ale
uważaj, bo "delta" nieciekawa, więc sprawdź, czy gdzieś nie ...
28 sty 14:57