zadanie z przedzialów
monika: dla jakich wartosci m częsc wspolna przedzialów (−∞:4> i <2−m;∞)jest zbiorem niepustym?
23 lis 14:02
monika: dla jakich wartosci m cześc wspólna przedziałow (−∞:4>i <2−m:∞)jest zbiorem niepustym?
1 gru 12:13
1 gru 13:11
monika: nie rozumiem
1 gru 13:52
Bogdan:
Czego nie rozumiesz, rozwiązania zadania, czy znaczenia
28818 ?
1 gru 14:04
monika: juz wszystko rozumiem..dzieki bardzo...
1 gru 14:10
monika: orientujesz sie moze gdzie moge uzyskac pomoc z chemii?
1 gru 14:13
Mateusz: Ja moge ci pomoc z chemii o co chodzi
1 gru 14:53
monika: mam pewne zadanie a konkretniej pisząc trzy
i mam problem
do 200g 5% roztworu NaCl w wodzie dosypano 20g tej soli.jakie bylo stezenie procentowe
otrzymanego roztworu?
1 gru 15:08
monika: zad.2
Majac do dyspozycji:tlen,sód,siarke,magnez,wodę i kwas solny,otrzymać
−chlorek magnezu
−wodorotlenek magnezu
−wodorotlenek sodu
−siarczn 4 sodu
1 gru 15:14
Bogdan:

To jest zadanie matematyczne.
5 * 200 + 100 * 20 = x * 220
Rozwiąż to równanie.
1 gru 15:21
monika: a nie trzeba podstawiac wzoru? i pisac tych dane? i szukane?..przepraszam nie chce cie
pouczac tylko wole miec pewnosc
1 gru 15:25
Mateusz: | | ms | |
No więc jesli chodzi o zadanie 1 to korzystamy ze wzoru C% = |
| *100% ale to potem |
| | mr | |
najpierw wytłumaczmy sobie co sie stanie gdy dodamy NaCl do roztworu wiemy ze kazdy roztwór
składa się z rozpuszczalnika i substancji rozpuszczanej w naszym przypadku rozpuszczalnikiem
jest woda a substancją rozpuszczaną sól kuchenna wiemy ze jesli dodamy do roztworu
rozpuszczalnika to stężenie roztworu zmaleje(otrzymamy roztwór rozcieńczony podam przykłąd z
życia codziennego np do soku pomarańczowego dolejemy wody będzie wtedy mniej gęsty łatwo to
zauwazyc) czyli zmieni sie masa rozpuszczalnika a nie zmieni sie ilosc substancji
rozpuszczonej. A co będzie jak zrobimy na odwrót czyli dodamy substancji rozpuszczanej
oczywiscie ze stężenie roztworu wzrosnie(roztwór stężony) a masa rozpuszczalnika nie zmieni
się czyli najpierw licze ile mam NaCl w 5% roztworze czyli wyznaczam m
s z powyzszego równania
| | ms | | C%*mr | |
C% = |
| *100% => ms = |
| = 10g na mocy warunku który podałem 20g + 10g = |
| | mr | | 100% | |
30 g=> masa substancji rozpuszczonej a jak dodajemy substancji rozpuszczanej czy
rozpuszczalnika do roztworu to zmienia nam sie równiez masa roztworu czyli bedzie 200g + 20g i
| | 30g | |
liczymy stężenie nowego roztworu C% = |
| *100% ≈13,6% |
| | 220g | |
1 gru 15:40
monika: DZIEKUJE
1 gru 15:49
Mateusz: Piszemy reakcje np jesli chodzi o MgCl2
2Mg+O2→2MgO
MgO + HCl→MgCl2 + H2
MgO + H2O→Mg(OH)2
albo np tak:
MgCl2 + 2NaOH→Mg(OH)2 + 2NaCl
4Na + O2 →2Na2O
Na2O + H2O→2NaOH lub
2Na + 2H2O →2NaOH + H2
S + O2 →SO2
2NaOH + SO2 →Na2SO3
1 gru 15:53
Godzio: monika: zad.2
Majac do dyspozycji:tlen,sód,siarke,magnez,wodę i kwas solny,otrzymać
−chlorek magnezu
−wodorotlenek magnezu
−wodorotlenek sodu
−siarczn 4 sodu
Mg+2HCl−>MgCl2 +H2
2Mg+O2−>2MgO
MgO+H2O−>Mg(OH)2
2Na+2H2O−>2NaOH + H2
S+O2 −> SO2
SO2+2NaOH−>Na2SO3+H2O
1 gru 15:55
monika: jestes wielki! mam jeszcze jedno ale nie wiem jak ci je napisac
podaj wzory sumaryczne trzech substancji,ktore dysocjujac w wodzie;
−odszczepiaja jony Mg dwa plus,
−odszczepiaja jony NO trzy minus
1 gru 15:56
Godzio: a nie można by było odrazu tego pierwszego ?
1 gru 15:58
monika: nie rozumiem?
1 gru 16:08
Mateusz: Sorki tam ma byc MgO + 2HCl →MgCl2 + H2O mój błąd heh
1 gru 16:12
Mateusz: mozna tez tak jak Godzio napisał Mg+ Cl2 →MgCl2 + H2 to tez mozesz sobie tam dopisac Jakie
związki dysocjują czyli rozpadają sie na jony w wodzie kwasy zasady i sole a patrząc do
tablicy rozpuszczalnosci otrzymamy 3 sole magnezu rozpuszczalne w wodzie chyba o to chodzi bo
pytanie troche dziwnie sformułowane np
MgCl2,MgBr2, i np (CH3COO)Mg=>octan magnezu
a jesli chodzi o jony NO3− to np HNO3 i jego sole rozpuszczalne w wodzie np AgNO3 a reszte
juz sobie dopiszesz sama tablica rozpuszczalnosci soli i wodorotlenków jest w kazdym
podręcznku do chemii
1 gru 16:24
monika: ja juz nic nie wiem myslalam ze Godzio odpowiedzial mi na drugie zad.
1 gru 16:31
Mateusz: Godzio odpowiedział ci na drugie zadanie ale wysłał to troche pozniej niz ja zobacz na czas
wysłania mojej odpowiedzi i jego
1 gru 16:33
Seba: ja z zapytanie dlaczego Mateusz masz ms=30g a nie 20g skoro dodano 20g soli ?
1 gru 17:53
Mateusz: Popatrz na tresc zadania dodano 20g soli czyli substancji rozpuszczanej do 200g 5% roztworu
masa rozpusczalnika nie zmienia sie ale masa substancji juz tak i masa roztworu dlatego
policzyłem ile g soli znajduje sie w 5% roztworze dalej juz chyba wiesz
1 gru 18:38
Seba: spoko dzieki chcialem sie upewnic czy dobrze rozumuje
1 gru 18:47
Mateusz: 
spoko trzeba pytac jak sie ma wątpliwosci
1 gru 19:14