trygonometria
Centrum: wiedząc że cosα=−(6/10) i tgα>0 oblicz (tgα
2−sin2α)/cos2α
Wyszło mi −(346/63). Prosiłbym kogoś o sprawdzenie
28 sty 10:08
Krystek: Przedstaw rozw sprawdzę.
28 sty 10:18
Centrum: z warunku wyznaczyłem sinx<cosx (cox ujemny) potem jedyna tryg. i podstawilem
31 sty 11:54
Eta:
cosα<0 i tgα>0 ⇒ α ∊ III ćw. więc sinα<0
| | 3 | | 4 | | 4 | |
cosα= − |
| to sinα= − |
| ⇒ tgα= |
| |
| | 5 | | 5 | | 3 | |
sin(2α)= 2sinα*cosα=..........
cos(2α)= 2cos
2α−1=..........
W=............. dokończ
31 sty 15:17