Stereometria
Pawel: Podstawą ostrosłupa o wys. H jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych |AB|=a i |AC|=b.
Krawędź boczna wychodząca z wierzchołka A jest prostopadła
do podstawy. Ostrosłup ten podzielono płaszczyzną równolełą do podstawy na dwie bryły o
równych objętościach. Oblicz pole pow. tej bryły, która nie jest ostrosłupem.
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu, nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania ani wskazówki co
robić.
28 sty 09:38
Krystek:

| | 1 | |
Vc= |
| a*b*H i dalej myśl |
| | 2 | |
28 sty 09:44
Pawel: | | 1 | |
a nie przypadkiem V= |
| a*b*H ? |
| | 3 | |
28 sty 09:50
28 sty 09:50
Krystek: Byłam na wagarach jak uczyli!
28 sty 09:51
Pawel: tylko co dalej
28 sty 09:52
Pawel: | | 1 | |
skala podobieństwa górnego ostrosłupa do całości k= |
| |
| | 3√2 | |
28 sty 09:54
irena_1:
Odcięty ostrosłup jest podobny do wyjściowego. Stosunek objętości podobnych brył jest równy
sześcianowi skali podobieństwa, czyli skala podobieństwa odciętego (małego) ostrosłupa do
ostrosłupa wyjściowego jest równa
Trzeba policzyć powierzchnię boczną dużego ostrosłupa. Od niej odjąć powierzchnię boczną małego
ostrosłupa (powierzchnia boczna małego jest równa k
2* powierzchnia boczna ostrosłupa
wyjściowego).
Do pola powierzchni wchodzi też podstawa dużego i podstawa małego ostrosłupa (też stanowi k
2
pola podstawy wyjściowego ostrosłupa)
28 sty 10:00
Krystek:

Sciany boczne i licz
28 sty 10:00
Pawel: dzięki
28 sty 10:04