Udowodnij że funkcja f(x) = |x-1| nie jest różniczkowalna w x=0 Z góry dzięki z
Panix: Udowodnij że funkcja f(x) = |x−1| nie jest różniczkowalna w x=0
Z góry dzięki za pomoc
28 sty 00:44
Draghan: 
A nie jest
28 sty 00:45
Panix: raczej nie, wychodzi chyba 1 i −1 ale nie mam pewnosci
28 sty 00:46
dzika kotka: do zadania wyznaczam Draghana ....
28 sty 00:46
dzika kotka: musi być ciągła to po pierwsze ..
28 sty 00:47
dzika kotka: z definicji
28 sty 00:47
kyrtap: nie jest Draghan
28 sty 00:49
Draghan: Lol, jak to nie jest

W x = 0 jest...
28 sty 00:50
kyrtap: nie liczyłem

ale jak piszą żeby udowodnić to to chyba nie jest
28 sty 00:53
Draghan: Przecież w x = 0 funkcja ma wartość 1. W okolicy tego punktu, tak na czuja, nie ma żadnych
"dziur".

Więc dlaczego ma nie być różniczkowalna w tym punkcie?
28 sty 00:54
dzika kotka: warn dla obu Panów ....
28 sty 00:55
Panix:
| | f(x) − f(0) | | |x−1| − 1 | | −1 | |
limx→1+ |
| = |
| = |
| = 1 |
| | x−x0 | | x−1−1 | | −1 | |
| | f(x) − f(0) | | |x−1| − 1 | | −1 | | 1 | |
limx>1− |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x−x0 | | x−1−1 | | −3 | | 3 | |
Dobrze jest to zrobione? Mylą mi się te obliczenia
28 sty 00:58
ICSP: źle
28 sty 01:01
dzika kotka: Witam ICSP możesz złożyc podanie o przjecie na stanowisko mojego osobistego sekretarza tylko do
piątku wplata oczywiście $ 100
28 sty 01:02
Panix: Móglbys mi to poprawic albo powiedziec gdzie błąd?
Kotka skoncz spamowac
28 sty 01:03
ICSP: dzika kotka przestań spamować.
Panix napisz mi w tym temacie definicję pochodnej w punkcie, i dodatkowo popraw treść
zadania.
28 sty 01:05
Saris: rozbij na złożenie jak masz wartość bezwzględną. Kiedy funkcja jest różniczkowalna? Kiedy jej
pochodne lewo i prawostronna są sobie równe.
I teraz masz 2 opcje. Liczysz lim z ilorazu różnicowego z z obydwóch stron jak wyżej (ładniej)
albo liczysz pochodną od razu ze wzoru (szybciej).
Jak masz jakąś chorą funckje to liczenie lim z ilorazu różnicowego może być dość
problematyczne.
28 sty 01:05
Panix: | | f(1+deltax)−f(1) | | |1+deltax−1|−|1−1| | | |deltax| | |
limx−>1− |
| = |
| = |
| =−1 |
| | deltax | | deltax | | deltax | |
A w limx−> wyjdzie 1
Dobrze ?
28 sty 01:16
panix : Ktoś powie czy dobrze?
28 sty 12:31
john2: Dlaczego liczysz limes przy x −> 1, skoro mowa o punkcie x0 = 0?
28 sty 13:14
john2: Myślę, że to wyglądać może tak:
| | f(x0 + Δx) − f(x0) | |
limΔx−>0 |
| = |
| | Δx | |
| | f(0 + Δx) − f(0) | |
= limΔx−>0 |
| = |
| | Δx | |
| | f(Δx) − f(0) | |
= limΔx−>0 |
| = |
| | Δx | |
| | |Δx − 1| − |0 − 1| | |
= limΔx−>0 |
| = |
| | Δx | |
| | |Δx − 1| − |−1| | |
= limΔx−>0 |
| = |
| | Δx | |
| | |Δx − 1| − 1 | |
= limΔx−>0 |
| |
| | Δx | |
| | −(Δx − 1) − 1 | |
limΔx−>0− |
| = |
| | Δx | |
| | −Δx + 1 − 1 | | −Δx | |
= limΔx−>0− |
| = limΔx−>0− |
| = −1 |
| | Δx | | Δx | |
| | −(Δx − 1) − 1 | |
limΔx−>0+ |
| = |
| | Δx | |
| | −Δx + 1 − 1 | | −Δx | |
= limΔx−>0+ |
| = limΔx−>0+ |
| = −1 |
| | Δx | | Δx | |
Wychodzi, że jest różniczkowalna w x
0 = 0
28 sty 13:21
john2: Moja pytanie z 13:14 miało brzmieć:
Dlaczego za x0 podstawiłeś 1, skoro mowa o punkcie x0 = 0
28 sty 13:23