Prawdopodobieństwo klasyczne
Vetuz: Mila, bardzo proszę o pomoc

W pudełku z maskotkami były misie i pieski, przy czym misiów było trzy razy więcej niż piesków.
Wybieramy kolejno bez zwracania dwa razy po jednej maskotce . Prawdopodobieństwo wylosowania za
| | 15 | |
pierwszym razem misia i za drugim razem pieska jest równe: |
| |
| | 76 | |
. Oblicz ile piesków i misiów było na początku.
kolejno bez zwracania − ważna kolejnośc.
Wypisałem dane:
p − liczba piesków
m − liczba misiów, ⇒ m=3p
I dalej niestety nie wiem, ważna koleność więc kombinacje mnie nie interesują.
27 sty 23:38
Vetuz: Strzelam.. |Ω| = 4p
27 sty 23:47
Kipic: Moze i nie ejstem Mila ale
nie strzelaj bo ci naboji zabraknie
masz 3 razy wiecej miśków więc psizesz :
x=piesy
3x=miśki
losowanie:
1 razem szansa na miśka wynosi 3x/x+3x
2 razem szansa na wylosowanie piesa masz x/x+3x−1
no i mnozysz
3x/4x x/4x−1 = 3x2/16x2+4x = 15/76 wiec x= −5 masz −5 psow zartowalem masz 5 kundli i do
tego 15 psiórów
27 sty 23:55
Mila:
4p= liczba wszystkich zwierzątek
| | 3p | | p | | 3 | | p | | 3p | |
P(MP)= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 4p | | 4p−1 | | 4 | | 4p−1 | | 4*(4p−1) | |
p=5 −
3*5=15−
27 sty 23:57
Kipic: Mila szybszy byłem hue hue, oj widzę że z formy wypadłaś, keidyś ajk psiałem o pomoc to kudre
od razu Mila pomagała
28 sty 00:00
dzika kotka: Mila powinnaś odejść już na emeryture teraz szeryfrem matematyka pisz jestem ja a moim
pomocnikiem jest Kipic czyli za Eta tez powinna odejść pozdrawiam serdecznie Mile oraz Ete
28 sty 00:27
Lukas:
a Ty dzika kotka powinnaś wrócić do psychiatryka, tam jest Twoje miejsce
28 sty 01:15
Piotr:
wreszcie ktos to napisal
28 sty 01:17
Kipic: dzika kotka porabalo cie ?
jakby nie Mila Eta i podobne osoby matury rozszerzonej z matematyki bym nie zdał
28 sty 10:42