bagheera: metoda algebraiczna wyznacz ilosc rozwiazan rownania w zaleznosci od m (potrafie jedynie
graficzna)
|x2-x-6|=0
20 paź 18:52
Mycha: tu nie ma m
20 paź 21:14
bagheera: =m a nie zerow, to z pospiechu
21 paź 07:19
thewojtek: m≥0
x
2 - x +(-6-m)=0
Δ=1-4*(-6-m)*1
Δ=1+24+4m
Δ=25+4m
Δ zawsze wieksza od 0, wiec dla m≥0 2 rozwiazania
m≤0
-x
2+x+6=m
-x
2+x+6-m=0
Δ=1-4*-1*(6-m)
Δ=1+24-4m
Δ=25-4m
jezeli Δ=0, 1 rozwiazanie
0=25-4m
4m=25 || /4
m= 6,25
nie moze byc bo m<0 z zalozen
jezeli Δ<0, 0 rozwiazan
25-4m<0
-4m<-25
4m>25
m>6,25
nie moze byc bo m<0 z zalozen
jezeli Δ>0, 2 rozwiazania
m<6,25
(czesc wdpolna m<6,25 i zalozen m<0 to m<0)
Rozwiazanie:
Rownanie ma 2 rozwiazania w calej dziedzinie
21 paź 07:48
b.: Rozwiązanie powyżej jest niepoprawne, co można zauważyć np. rozwiązując graficznie (np.
dla niektórych m będą 4 rozwiązania).
Czemu chcesz to robić algebraicznie? To jest bardzo nienaturalne w tym zadaniu...
No ale dobrze, zacznę:
Chcemy się pozbyć modułu: |x2-x-6|
Mamy
f(x)=x2-x-6 = (x-3)(x+2)
czyli pierwiastkami f są -2 oraz 3 (co można znaleźć licząć ,,Δ'' itd., pomijam)
Zatem f(x)<0 dla x∈(-2; 3) oraz f(x)≥0 dla pozostałych x.
No to szukamy rozwiązań osobno w tych 2 przypadkach:
1. x∈(-2; 3)
Wówczas równanie przyjmuje postać
-( x2-x-6 )= m
czyli
x2-x-6+m = 0
Δ = 1 - 4*(-6+m) = 25-4m,
czyli dla m>25/4 w ogóle nie będziemy mieli rozwiązań,
dla m=25/4 mamy 1 rozwiązanie
x = 1/2 ∈ (-2; 3) -- czyli ok,
dla m<25/4 mamy rozwiązania
x1 = (1-√25-4m) / 2, x2 = (1+√25-4m) / 2
tylko jeszcze trzeba sprawdzić, kiedy (dla jakich m)
są one w naszym przedziale (-2; 3).
(...)
no i podobnie w przypadku 2.
21 paź 13:45
bagheera: wybor metody narzucony przez nauczyciela niestety. dziekuje za pomoc
21 paź 18:02
thewojtek: Niestety to w twoim rozumowaniu widze bledy i to dosc powazne i dalej bede sie upieral
przy swoich wynikach, jest to funkcja kwadratowa i dla jednego m nie moze byc wiecej niz
4 rozwiazan. Kontynuujac twoj tok rozumowania jest bledny poniewaz w tym co napisales
zapomniales ze zalozyles ze m jest mniejsze od 0 dlatego z modulu wyciagnoles liczbe
przeciwna -(x2-x-6)=m, dlatego m nie moze przyjac wartosci 25/4 czy m>25/4 >,<
21 paź 22:45
21 paź 23:40