Podstawą ostrosłupa o wys. H jest trójkąt prostokątny ABC
Pawel: o przyprostokątnych |AB|=a i |AC|=b. Krawędź boczna wychodząca z wierzchołka A jest prostopadła
do podstawy. Ostrosłup ten podzielono płaszczyzną równolełą do podstawy na dwie bryły o
równych objętościach. Oblicz pole pow. tej bryły, która nie jest ostrosłupem.
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu, nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania ani wskazówki co
robić.
27 sty 23:09
Pawel:
27 sty 23:14
Mila:
Podpowiedź.
1) Ostrosłup odcięty ( górny) jest podobny do całego ostrosłupa.
| | | | 1 | |
2) Stosunek objetości tych ostrosłupów wynosi |
| = |
| =k3 |
| | V | | 2 | |
| | 1 | |
k− Skala podobieństwa = |
| |
| | 3√2 | |
27 sty 23:30
Pawel: i z tego wyznaczyć podstawę górnego ostrosłupa?
28 sty 07:46