Jednostajna ciągłość
Saizou :
Zbadać jednostajną ciągłość funkcji f(x)=x
2 na całej prostej
Weźmy x,y∊R takie że lx−yl<δ, zatem lf(x)−f(y)l=lx
2−y
2l=lx−yl•lx+yl
| | ε | |
i wystarczy wziąć ε= |
| , wówczas |
| | δ | |
jest ok ?
27 sty 22:28
Godzio:
Niestety, x2 jest jednostajna?
Niech xn = √n, yn = √n − 1 wówczas ...
Wiadomo co robić?
27 sty 22:32
Saizou : yyyy.... nie za bardzo
27 sty 22:35
Godzio:
|x − y| < δ
Więc biorę dwa ciągi spełniające tą zależność bo
| | 1 | |
√n − √n − 1 = |
| → 0 − warunek spełniony, ale |
| | √n + √n − 1 | |
√n2 −
√n − 12 = n − (n − 1) = 1 → 1 ≠ 0 zatem funkcja nie jest jednostajnie ciągła
Schemat jest taki: Bierzemy dwa ciągi, których różnica dąży do zera (od pewnego miejsca różnica
jest mniejsza od delty), ale różnica wartości już nie dąży do zera (jest większa od epsilona)
27 sty 22:38
Saizou :
dzięki wielkie,
Godzio dlaczego nie jesteś ćwiczeniowcem? studenci by cię ubóstwiali

a teraz lecę nadrabiać materiał do sesji, jak będę mieć pytania to się odezwę
27 sty 22:41
Godzio:
No nie wiem nie wiem
27 sty 22:42
Saizou :
Ale ja wiem
27 sty 22:43
Saizou :
| | x2 | |
Jak wykazać że funkcja f(x)= |
| jest ciągła na R  |
| | x2+1 | |
30 sty 18:31
kyrtap: Saizou dzisiaj płaczemy
30 sty 18:33
Saizou :
Płakać będziemy kiedy nie zaliczmy sesji, a teraz do pracy
30 sty 18:34
Kacper:
A definicja ciągłości? Pytasz o ciągłość, czy ciągłość jednostajną?
30 sty 18:34
Saizou :
normalna ciągłość
definicja mówi że ∀ε>0 ∃ δ>0 ∀ x∊E lx−x0l<δ⇒lf(x)−f(x0)l<ε
30 sty 18:37
Godzio:
A może definicją Heinego? Cauchy'ego jest nieco problematyczna czasem.
30 sty 18:43
Saizou :
Czyli trzeba znaleźć taki ciąg liczb rzeczywistych że dla każdego x∊R xn→x⇒f(xn)→f(x)
30 sty 18:47
Godzio:
No zadanie jest banalne
Niech x
n → x
0 oraz x
n ≠ x
0 wówczas
| | xn2 | | limn→∞xn2 | |
limn→∞ |
| = |
| = |
| | xn2 + 1 | | limn→∞xn2 + 1 | |
| | (limn→∞xn)2 | | x02 | |
= |
| = |
| |
| | (limn→∞xn)2 + 1 | | x02 + 1 | |
i tyle.
30 sty 18:50
Saizou :
na prawdę
30 sty 18:54
Godzio:
Naprawdę
30 sty 23:58
Saris: Tak btw. czemu musisz to wykazywać jeśli to funkcja elementarna ?
31 sty 00:00
Godzio:
Matematyk wszystko musi wykazywać
31 sty 00:05
Maslanek: Co do jednego się nie zgodzę

x
n→x
0 tak, ale x
n≠x
0 nie.

Przy takiej sytuacji okazywałoby się, że f:{2}−>R dana wzorem f(x)=2 nie jest ciągła.
Formalnie tak jak Godzio zaproponował korzystamy z warunku koniecznego i wystarczającego
ciągłości w punktach skupienia dziedziny (ale nie bezpośrednio z definicji Heinego ciągłości

). Dopisałbym wtedy po tym ciągu równości jeszcze "=f(x
0)"
Różnica formalna, ale dość istotna
31 sty 14:06