Równanie kierunkowe prostej.
Julian: W trójkącie ABC dane są: A(−3 ; −3), AB→=[7 ; 0] oraz środek ciężkości S(10/3; −4/3). Oblicz
miarę kąta rozwartego ABC tego trójkąta.
27 sty 22:18
irena_1:
A=(−3; −3)
AB=[7; 0]
B=(4; −3)
C=(x; y)
| −3+4+x | | 10 | | −3−3+y | | 4 | |
| = |
| i |
| =− |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
x=9 i y=2
C=(9; 2)
BA=[−7; 0]
BC=[5; 5]
|BA|=7
|BC|=5
√2
BA * BC=|BA|*|BC|cos(<ABC)
−7*5+0*5=7*5
√2cos(<ABC)
| | −35 | | √2 | |
cos(<ABC)= |
| =− |
| |
| | 35√2 | | 2 | |
28 sty 10:08