bryły obrotowe stożek i kula
Artix1500: W stożek o wysokości h wpisano kulę o promienu r. wyznacz objętość stożka.
| 2P | |
liczyłem z wzoru R = |
| ale nie wyszło |
| a+b+c | |
27 sty 22:13
Godzio:
Załóżmy, że h > R
(h − R)
2 + r
2 = R
2
r
2 = R
2 − (h − R)
2
r =
√R2 − (h − R)2
| 1 | | 1 | |
V = |
| πr2h = |
| π*(R2 − (h − R)2)h |
| 3 | | 3 | |
Dla h < R mamy analogicznie (wówczas mamy R − h, a nie h − R)
A dla h = R jeszcze łatwiej
Za każdym razem otrzymamy identyczny wynik.
27 sty 22:18
Artix1500: W Stożek wpisano Kule, nie w kule stożek
27 sty 22:25
Godzio:
A sory, źle przeczytałem,
Z twierdzenia Pitagorasa: r
2 + x
2 = (h − r)
2 ⇒ x =
√(h − r)2 − r2
Z podobieństwa trójkątów (mam nadzieję, że widać jakich)
R | | h | | hr | |
| = |
| ⇒ R = |
| |
r | | x | | √(h − r)2 − r2 | |
| 1 | | h2r2 | |
V = |
| π |
| * h |
| 3 | | (h − r)2 − r2 | |
27 sty 22:30
Artix1500: Dziękuje
27 sty 22:55