proszę o pomoc
wioletkaaa1995: dane są punkty A=(1,0,−2) B=(5,3,1) C=(0,2,−6). Na osi 0x znaleźć punkt
D taki, by wektor CD był prostopadły do wektora AB.
27 sty 22:10
Godzio:
Ostatnie zadanie i wracam do mojej nauki...
Wektor AB = ...
Jakie współrzędne (używając x,y,z) ma punkt D?
27 sty 22:12
wioletkaaa1995: AB=(4,3,3)
27 sty 22:17
wioletkaaa1995: a D=(x,y,z) ?
27 sty 22:17
Godzio:
No D można lepiej zapisać skoro leży na osi OX
27 sty 22:19
Godzio: (używając x,y,z ale niekoniecznie wszystko wykorzystując)
27 sty 22:19
wioletkaaa1995: D=(0,y,z)?
27 sty 22:20
Godzio:
W drugą stronę D = (x,0,0), zgoda? (narysuj w układzie XOY i sprawdź!)
No to wektor CD=...
27 sty 22:21
wioletkaaa1995: czyli CD= (0, y−2, z+6)
27 sty 22:21
wioletkaaa1995: aha.... czyli CD= (x, −2, 6)
27 sty 22:22
wioletkaaa1995: a skoro CD⊥AB to CD◯AB= 0
27 sty 22:24
Godzio:
Właśnie!
27 sty 22:26
wioletkaaa1995: czyli (x,−2,6)◯(4,3,3)=0
4x−6+18=0
4x=−12
x=−3
D=(−3,0,0)
27 sty 22:26
Godzio:
27 sty 22:31